Neulanreikäkuvaus – matkalla valokuvauksen esiasteille

neulanreikä kuvaus neulanreikäkamera

”Neulanreikäkamera oli nykyaikaisten valokuvauskoneiden esiaste”Wikipedia.

Muutama viikko sitten alkanut matka valokuvauksen juurille on saapunut ensimmäiselle pysäkille, jossa laatikosta ulos kaivetuille paperille ilmestyy kuvia, joita digicamerasta on turha odotella. Tunnelma kuvaa tehdessä on jokseenkin kutkutteleva ja innostus asiaan tällä hetkellä erittäin suuri. Kuinka tähän päädyttiin?

Valokuvaajan ammattitutkintoon valmentavaa koulutusta aloittaessani voin todeta pettymyksen olleen erittäin suuri, kun selvisi että valokuvaus on saavuttanut pisteen jossa se on täysin digitaalista, eikä pimiötekniikkaa opeteta enää tuleville ammattikuvaajille. Jääkö jotain ratkaisevaa pois – mielestäni kyllä! Koska päätös oli tämä, jäljelle jäi viitseliäisyys ja omatoimimatkailijan pahin ongelma, kun apua ei saa kuin kysymällä ja oppaita lukemalla. Ehkä se on kuitenkin paras tie ja kantapään kautta oppii parhaiten joka tapauksessa.

Kuten niin moni asia, myös tämä alkoi internetistä, jossa onneksi oppaita kameran tekoon löytyy runsaasti. Itse päädyin kenkälaatikkoon ja kaljatölkkiin maustettuna mustalla roudarinteipillä ja matta spraylla… Lisää asiasta täältä:

Seuraava ongelma onkin reiän tekeminen. Pyöreys ja tasaisuus ratkaisee, eli hyvä jälki = hyvä kuva. Reiän koko ratkaisee valotuksen nopeuden ja omissa kokeiluissani mennään tällä hetkellä haarukalla 2-10min. Pettymyksiä ja onnistumisia – aika opettaa!

Koska pimiö oli outo paikka, myös tähän on parasta tutustua muutaman oppaan kautta. Lopulta homma paljastui varsin yksinkertaiseksi ja hyvien neuvojen ja kokeilun kautta saatiinkin tuloksia.

Yhteenvetona hommassa on mahtava tunnelma ja kokeilut varmasti tulevat jatkumaan ja menemään eteenpäin. Neulanreikäkuvaus tuntuu olevan erinomaista ”valo-oppia”, josta on varmasti hyötyä myös muuhun kuvaukseen. Tulevaisuus näyttä miten homma etenee ja matka jatkuu…

neulanreikä - valokuvaus

neulanreikä kuvaus - camera obscura

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*