Kahden salaman setup

Kalpalinna-pyoraily-juho-koivikko

Oheinen artikkeli käsittelee salamakuvausta sekä liikkeen pysäyttämistä hallitusti. Pyöräkuvia on nähty sivustolla jo muutamaan otteeseen, mutta koska ne sopivat mukavasti kesäiseen ajankohtaan ja tarjoavat vauhtia sekä nopeita tilanteita niin käytettäköön niitä jälleen esimerkkinä. Oheista ”salamatekniikkaa” voidaan soveltaa tilanteeseen kuin tilanteeseen ja näin pyöräily on vain ”kohde” muiden joukossa.

Salamakuvaus on teknistä ja valojen kanssa pelatessa kuvasta unohtuu usein sisältö.  Mitä helpommaksi tekniikka tehdään, sitä enemmän kuvaajalle jää tilaa keskittyä itse tilanteeseen. Yksinkertaisena ihmisenä olen ajan myötä kangistunut muutamaan yksinkertaiseen asetelmaan, joita voidaan kuitenkin varioida eri tarkoituksiin rajattomasti.

Valonlähde

2=3? Salamalaitteen lisäksi sinulla on aina käytettävissäsi vallitseva valo. Vallitseva valo on tärkein elementti kuvassa ja sen määrällä hallitaan koko kuvan sävyalueita. Kuvaa suunnitellessani annan ensimmäisen ajatuksen aina vallitsevalle valolle, sen määrälle, suunnalle ja luonteelle. Salamalaitteet mahdollistavat tämän muuntamisen halutunlaiseksi. Keskipäivän aurinko voidaan siis himmentää miltei täyteen pimeyteen kun taas ilta-aurinko voi toimia kirkkaana päävalona, jonka varjopuolelle annetaan vain hieman täytettä. Mahdollisuuksia on monia.

Laajavuori-pyoraily-juho-koivikko


Salamalaitteet

Salamalaitteen pääasiallisena tehtävänä on vallitsevan valon säätely sekä kuvan kohteen valaisu. Pääasiallisesti sijoitan salamalaitteet vähintäänkin 45 asteen kulmaan kohteesta. Mikäli mahdollista toinen laitteista on vielä jyrkemmässä kulmassa (miltei 90 astetta), jolloin valo alkaa piirtämään kohdetta irti taustasta. Mitä jyrkemmässä kulmassa valo on, sitä kolmiulotteisemmaksi kohde muodostuu.

Liikkeellä vai ilman?

Kameran suljinaika määrittää liikkeen määrän kuvassa – mitä hitaampi valotus, sitä enemmän ”vilinää” ja toisinpäin. Liikkeen määrää kuvassa voidaan hallita suljinajan lisäksi salamalaitteella. Salamalaitteen lyhyt valaisuaika pysäyttää liikkeen erittäin tehokkaasti. Mikäli kohteesi on varjossa, saat kameraa liikuttamalla valitsevassa valossa olevat kohteet liikkumaan, kun taas varsinainen kohteesi ”jähmettyy” salamavaloihin (kuva 1).  Vallitsevassa valossa kohteesi saa  liikettä ympärilleen, mutta myös salamavalon pysäyttämiä tarkkoja kohtia itseensä.

Yhteenvetona todettakoon, että tyhjentävää tapaa salamakuvaukseen ei ole olemassa. Oheisella perusohjeistuksella pääset kokeilemaan lukuisia mahdollisuuksia, mikä tekeekin kuvaajan työstä mielenkiintoista. Sinä päätät kohteen, kuvakulman, linssin, valon määrän, kohteen valaisun, suljinajan, aukon, herkkyyden… lista on loputon. Kokeilun iloa ja antoisia kuvaushetkiä!

Kivikko-bermirata-pyöräily-juho-koivikko

One thought on “Kahden salaman setup

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*