Arktinen keskus 20 vuotta – Tapahtumakuvausta

Alexander Stubb - Arktinen keskus 20 vuotta lehdistötilaisuus

Syyskuun lopulla sain mielenkiintoisen toimeksiannon kun Lapin yliopiston Arktinen keskus vietti 20-vuotis juhliaan 29. syyskuuta. Tehtävänä oli taltioida tapahtumat tuoden esiin tunnelmia sekä päivän kulkua kuvareportaasin omaisesti. Arktinen keskus sijaitsee Arktikum -talossa, joka on yksi Rovaniemen tunnetuimpia käyntikohteita. Näin ollen tiedossa oli mielenkiintoinen tapahtumakuvauskeikka Rovaniemellä…

Kuvauspäivään valmistautuminen tapahtui lyhyellä palaverilla asiakkaan kanssa, sekä tutustumalla tiloihin ja paikanpäällä vallitseviin valaistusolosuhteisiin. Kuvauspäivän sisältö muodostui seuraavanlaiseksi:

 • Kutsuvieraiden vastaanotto
 • Aamupäivän puheet Arktikumin Polarium salissa
 • Alexander Stubb – lehdistötilaisuus, Arktisen Keskuksen kirjasto
 • Seitakuoron esiintyminen
 • Buffet lounas kutsuvieraille
 • Aamupäivän tapahtumista n. 10 kuvan toimittaminen nettikäyttöön
 • Tieteiden iltapäivän tapahtumat (avoimet ovat Arktikumissa)

Tilojen tarkastelun yhteydessä kävin läpi vallitsevat valot juhlapaikalla. Tiesin Polarium-salin olevan kohtalaisen pimeä paikka. Säädimme järjestävän tahon kanssa valaistusta niin ylös kuin mahdollista, ilman että salin tunnelma häiriintyisi. Lopulliset lukemat päätyivät 1600asan, f2.8:n ja 1/100 tienoille. Itselleni oli jokseenkin selvää, että en saisi näin isossa tilassa mitään aikaiseksi käsisalamaa kamerassa käyttäen, joten vaihtoehtoina olivat valitseva valo sekä erillinen radiosalama puhujapönttöön suunnattuna. Päätin valita näistä molemmat, koska salama oli helppo jättää tarvittaessa pois.

Arktikum Polarium -sali

Puhujapöntön kiinteä sijainti helpotti salaman asemointia sekä suuntausta. Koska tilassa olevat liikkumiseen varatut käytävät olivat kapeita ja niille oli mahdotonta pystyttää salamajalustaa, päätin teipata jalustan salin seinään. Tämä oli helppo toteuttaa siten, että useimmat vieraista tuskin huomasivat koko salamalaitteen olemassaoloa. Erillistä virtaliitäntää salamalle ei tarvittu, sillä kyseessä oli normaali Canon EX580 käsisalama. Koska kameran herkkyys oli 1600 ja aukko 2.8, tiesin että yksi akku sarja riittäisi vaikka koko päiväksi, salaman vähäisestä tehontarpeesta johtuen. Salin värilämpötila näytti olevan jokseenkin keinovalon tietämillä, joten lisäsin salamaan vielä CTO kalvon. Muutama testikuva osoitti että homma toimii ja niinpä kalusto jäi paikanpäälle odottamaan seuraavaa aamua.

Salamalaite kiinnitettynä seinään

Salamavalon käyttö irrallaan kamerasta - tapahtumakuvaus

Seuraavana aamuna homma alkoi nopealla tahdilla. Saavuin paikanpäälle ja pystytin kannettavan & muut tarvittavat minulle annettuun tilaan. Tämän jälkeen pikainen tarkistus juhlapaikalla ja homma oli valmis alkamaan. Aamupäivä meni todella nopeasti, sillä kuvausohjelmassa oli päällekkäisyyksiä. Onnistuin kuvaamaan samanaikaisesti Karl Erbin puheen Polarium-salissa sekä Alexander Stubbin lehdistötilaisuuden Arktisen keskuksen kirjastossa talon toisessa päässä. Sen sijaan kuvien käsittely nettikäyttöön sekä tutkijoiden lehdistötilaisuuden kuvaaminen osoittautui mahdottomaksi yhtälöksi. Olin saanut kuitenkin kuvat jokaisesta puhujasta Polarium-salissa, joten tätä ei enää tarvinnut paikkailla toisella tilaisuudella. Ohjelmassa oli siis pikainen kuvankäsittely, leipä, puoli litraa vettä, kuvien toimitus sekä paluu takaisin tieteiden iltapäivään.

Seitakuoro - Arktikum Polarium-sali

Arktinen keskus 20 vuotta - kutsuvieraita

Arktinen keskus 20 vuotta - Juhlaväkeä

Iltapäivä oli tahdiltaan aamupäivää huomattavasti leppoisampi. Kuvasin Arktisen keskuksen näyttelyä sekä Timo Koivurovan luennon ”Kuka omistaa napa-alueet?” Mielenkiintoista tietoa sekä muutama kuva mukanani siirryin seuraamaan ”jääshowta”, jossa tutkijat näyttivät havainnollistavia asioita liittyen maailman jäätikköihin. Iltapäivä huipentui Arktisen keskuksen johtajan Paula Kankaanpään sekä Arktis-tutkijakoulun koordinaattori Päivi Soppelan yhteiskuvaan.

Arktinen keskus - Jäähuone

Kokonaisuudessaan päivästä jäi käteen antoisa, mutta uupunut tunnelma. Kahdeksan tunnin tapahtumakuvaus ja keskittyminen asiaan, vie paljon voimia, mutta pitkä aikajänne antaa puolestaan valokuvaajalle mahdollisuuden tehdä valintoja ja toteuttaa erilaisia näkemyksiä samasta aiheesta. Jälkeenpäin mietittynä ratkaisu kuvata ilman salamalaitetta kamerassa osoittautui hyväksi – yksi asia vähemmän mietittävänä. Parannettavaa jäi aikataulutuksessa. On tärkeää tietää mitä tapahtuu, missä ja milloinkin, mutta kuvaajan tulee myös kyetä järjestämään uudelleen toimintoja jos ja kun aikataulu kuitenkin muuttuu. Käytännössä tarkoitan tällä priorisointia ja varmuutta siitä mitkä tehtäväalueet on suoritettu ja mitä on vielä tekemättä. Vähemmän kuvaamista ja enemmän ajattelua on luultavasti oikea vastaus tähänkin ongelmaan.

Kiitokseni vielä tapahtumaa järjestäneelle taholle hyvin onnistuneista juhlista!

3 thoughts on “Arktinen keskus 20 vuotta – Tapahtumakuvausta

 1. Mielenkiintoista lukettavaa ja yksityiskohtaista asiaa kuvauksesta. Monelle varmasti loistava kanava oppia uutta.

 2. Päteviä kuvia. Jätkäki oli tuolla tiedotustilaisuudessa, en huomannu sua siellä?! Tai ei me olla vissii koskaan sanottu kunnolla käsipäivää niin ei välttämättä yhdistä naamaa mieheen.

  Jännää tommonen irtosalaman käyttö, meikä ei ikinä jaksa. On kyllä lähettimet ja kaikki, muttei ikinä tuu käytettyä. Ja hyvä nimenomaan että sitä käytetään niin että se vaan tukee yleistä menoa, eikä varasta shouta.

 3. Moi Jussi, ja kiitokset palautteesta. Harva sitä tohtii tänne kirjoitella, mutta toivottavasti homman edetessä aikanaan enemmältikin.

  Samoissa ”juhlissa” ollaan pyöritty muutamaankin otteeseen, mutta kättä ei olla paiskattu. Seuraavalla kerralla sitten!

  Mielenkiintoista oli nähdä kuvia sultakin samalta keikalta. Kyllä siinä on oma tyylinsä havaittavissa. Jotta muutkin pääsisivät jyvälle hommasta, tässä linkki Jussin postaukseen strap-photos.com:ssa.

Comments are closed.