Savukuvausta – Viikon kuva #9

Savukuvaus-vastavalo-henkilökuva

Valitettavasti viikon kuva jäi edellisviikolta kokonaan välistä. Usean asian yhteentulema voidaan tiivistää laiskuudeksi. Suosittelen toisinaan! Korvaukseksi kerrottakoon viikon kuvan toteutuksesta hieman enemmän kahden kuvan kera.

Tällä viikolla valitsin käsittelyyn aika tuoreen kuvan. Olimme muutamaan otteeseen keskustelleet savukuvan ottamisesta, jonka epäröimättä olin kertonut pystyväni toteuttamaan. Asiaa lähdettiin kuvaamaan rohkeasti talviseen hyytävään ulkoilmaan. Tiedossa oli että hommasta suoriudutaan, kunhan käytössä on vastavaloa sekä tila ilman tuulta. Jälkeenpäin sanottuna kuvauksen voisi toteuttaa ehkä toisinkin.

Yleisesti ottaen savu, usva, pöly tai muu esiin piirrettävä asia saadaan näkyviin parhaiten vastavalolla. Haasteita kohdataan kuitenkin kun kuvan toisellekin puolelle tulisi saada valoa (etenkin jos jätät reflen kotiin). Liika kohteen valaisu poistaa äkkiä esiin piirretyn savun ja koko asetelma kumoutuu.

Savukuvaus-vastavalo-henkilokuva

Lopullisessa kuvassa käytin naapuritalon roskapöntöstä kaivettua sanomalehteä heijastamaan valoa kohteen varjopuolelle. Myös salamalaitteiden (2) kulmaa säädettiin sivulle niin paljon kuin mahdollista. Reflen tuoma vaikutus (tässä tapauksessa sanomalehti) on yllättävän suuri, vaikkakaan ”näkyvää” valolähdettä tällä ei saatu aikaiseksi. Heijastus antaa mukavasti eloa mustaan ja ennen kaikkea pienen kiillon silmiin.

Mitä tekisin toisin? Sisätila, nojatuoli, paksu sikari, lasi konjakkia (myös kuvaajalle), jalusta, muutama assari, mersun hintainen kuvauskalusto… Todellisuudessa savun kanssa leikittäessä tuuleton tila mahdollistaisi paljon. Tällöin saataisiin esiin savun liikettä ja kiemuroita, eikä pelkkää valkoista pöllähdystä. Tässä vaiheessa talvea kannattaa myös pukeutua asiaan kuuluvalla tavalla sekä toivoa pukilta mukavat ohuet kuvaukseen soveltuvat hanskat. Jalusta ja käsirefle helpottaisivat myös epäilemättä työskentelyä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

*